Hella Jongerius van 17 juni tot 10 juli

Van 17 juni tot 10 juli is Van Waay & Soetekouw Helemaal Hella en presenteren we met trots, een aantal ontwerpen van Hella Jongerius waaronder de Poldersofa. In haar werk met textiel, keramiek en meubels benadrukt Hella Jongerius consequent het belang van kleur en oppervlakken in hedendaags design. Dit vinden we terug in haar meest bekende ontwerp, de Poldersofa voor Vitra. Door hun vlakke, lage en langgerekte ontwerp, doen beide Poldersofa’s aan een polderlandschap denken.

Hella_Jongerius_Vitra_Poldersofa

De grote zitkussens van de Poldersofa en Polder Compact vormen een erg comfortabel asymmetrisch zitoppervlak dat aan beide zijden geflankeerd is door de gestoffeerde body. De vorm van de body is wat beide sofa’s van elkaar onderscheidt: aan de ene zijde van de Polder Sofa is een lage armleuning geïntegreerd, terwijl aan de andere zijde een platform is toegevoegd dat kan worden gebruikt als opbergruimte voor magazines, boeken of schaaltjes. De Poldersofa biedt dus voldoende plaats om zich uit te strekken, zittend of liggend. Het zitoppervlak van de Polder Compact wordt anderzijds ingeklemd door twee armleuningen van verschillende hoogtes, wat de totale breedte van de sofa beperkt. Dankzij de hogere armleuning is het ook mogelijk om in een comfortabele positie zijdelings in de sofa te zitten om te lezen of televisie te kijken.

Hella_Jongerius_Vitra_EastRiver

De ontwerpster Hella Jongerius heeft haar faam te danken aan de manier waarop ze industrieel en ambachtelijk, hightech en lowtech, traditioneel en eigentijds design samenbrengt. Ze is al jaren artdirector voor kleuren en materialen bij Vitra en heeft de kleuren- en materialenbibliotheek van Vitra ontwikkeld, een systeem waarmee uiteenlopende materialen en kleuren voor de uitgebreide collectie Vitra-producten kunnen worden gecombineerd. Hella Jongerius heeft ook een boek over deze complexe taak geschreven met de titel ‘I Don’t Have a Favorite Colour’. Voor Vitra heeft de Nederlandse designer opmerkelijke meubels ontworpen, zoals de Polder Sofa en de East River Chair. Deze modellen maken ook onderdeel uit van de presentatie in onze winkel.

Hella Jongerius designer

In maart 2017 ontving zij de prestigieuze Sikkens prijs. Deze prijs wordt gezien als één van de meest belangrijke prijzen op het gebied van kunst en werd eerder uitgereikt aan Gerrit Reitveld, Le Corbusier, donald Judd en david Chipperfield. Jongerius werd opgeleid aan de Design Academy Eindhoven waar zij in 1993 afstudeerde. In 2001 richtte zij de designstudio Jongeriuslab op in Rotterdam. In 2009 verplaatste zij haar werkzaamheden naar Berlijn. In 2012 werd zij artdirector bij het Zwitserse bedrijf Vitra in Bazel, in 2014 werd zij dat ook voor het Finse bedrijf Artek. Zij was van 1998 tot 2002 als docent van de afdeling ‘wonen’ en hoofd van de afdeling ‘Atelier’ verbonden aan de Eindhovense Design Academy Eindhoven. Recent onderwees zij aan de Kunsthochschule Weißensee, Berlijn.

Hella_Jongerius_ceramics
Hella_Jongerius_Tichelaar