Pastoe Amsterdammer zomeractie

De Pastoe Amsterdammer is een echte Nederlandse designicoon. Alleen deze zomer tot 15 september verkrijgbaar, in de kleuren Ginger, Sienna en Olive voor een wel heel speciale zomerprijs, van € 1285,00 voor € 975,00! Weer of geen weer, hier wordt je vrolijk van. De actie geldt op de A’dammer 205 x 37cm. en is geldig tot 15 september 2019.

Aldo van den Nieuwlaar ontwierp deze Nederlandse designicoon in 1978 voor Pastoe. De karakteristieke geribbelde deur is erg praktisch doordat de ribbels als greep functioneren. Hiermee schuift de kunststofdeur omhoog om de ronde bovenkant en verdwijnt dan achter de kast. Door de ronde bovenkant wordt de kast met de paaltjes geassocieerd die in in onze hoofdstad zo veel voor komen.

Pastoe amsterdammer rolluikast

Aldo van den Nieuwelaar

Van den Nieuwelaar, geboren in Tilburg in 1944, studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst in Breda. Hij werkte daarna voor verschillende architectenbureaus in Amsterdam. In 1969 richtte hij zijn eigen studio op.

Van den Nieuwelaar ontwierp lampen, meubels, kasten en tapijten. Met name de geometrische vormen gebruikte hij graag. Vooral de eenvoud en helderheid van vorm zijn kenmerkend voor zijn ontwerpen. Hij werd geïnspireerd door Rietveld en De Stijl, het Bauhaus uit de jaren twintig. Zijn ontwerpen waren te zien op tentoonstellingen in onder meer het Stedelijk Museum in Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Museum of Modern Art in New York.

Pastoe Amsterdammer ontwerp Aldo van den Nieuwelaar
Amsterdammer van Pastoe ontwerp Aldo van den Nieuwelaar

Geschiedenis PasToe

De geschiedenis van de Utrechtsche Machinale Stoel- en Meubelfabriek (later omgedoopt tot Pastoe) gaat terug tot 1913. Vooral ontwerper Cees Braakman, die in 1945 zijn intrede deed, gaf vorm aan deze geschiedenis.. Braakman werd vooral geïnspireerd door het werk van Charles en Ray Eames. Hij zette Pastoe internationaal op de kaart met sobere berkenhouten kastjes op luspoten en ‘Meubelen-naar-maat’. Deze praktische kasten kon de consument zelf samenstellen en uitbreiden.

In de loop der jaren heeft Pastoe een divers gezelschap ontwerpers aan zich weten te binden. Naast Aldo van den Nieuwelaar wist Pastoe ook Shiro Kuramata, Maarten van Severen en het ontwerpduo Scholten & Baijings aan zich te binden.

De collectie in onze winkel wisselt constant. Bovendien worden er soms modellen uitgeleend voor fotoshoots. Het is daarom zinvol om contact met ons op te nemen wanneer u een specifiek model in onze winkel wil komen bekijken.

Detail Pastoe Amsterdammer