In nauwe samenwerking met Thonet heeft Van Waay & Soetekouw een fantastische najaarsactie met de designklassieker Thonet S43 op poten gezet: bij aankoop van 5 sledestoelen ontvangt u de 6e stoel gratis.

Alle meubelontwerpen van Mart Stam kenmerken zich door hun strakke vorm, hun pure constructie en het hoge zitcomfort. Bij de Thonet S 43 combineerde hij het stalen buizenframe met een schaal van voorgevormd multiplex voor de zitting en de rugleuning. Hiermee heeft hij een absoluut minimalistisch ontwerp gecreëerd. Door het comfortabel meeverende frame is een stoffering niet nodig. De strakke, terughoudende vormgeving maakt van de klassieke ‘Freischwinger’ een eigentijdse verschijning. Tegenwoordig heeft Thonet het artistieke auteursrecht op deze streng kubusvormige stoel zonder achterpoten.

Vanaf 1926 experimenteerde Mart Stam met gasleidingbuizen. Hieruit ontwikkelde hij de eerste achterpootloze stoel, die hij presenteerde tijdens de opening van de Weißenhofsiedlung, een woonwijk in Stuttgart. Stam ontketende hiermee een revolutie op designgebied. Aanvankelijk was het verende effect van de in koude toestand gebogen stalen buis voor hem niet zo belangrijk. Hij concentreerde zich meer op de strakke vormgeving die perfect paste bij de moderne gebouwen uit die tijd. In 1931 presenteerde Stam de S 43, een variant op het eerste model waarin hij de strakke vorm en minimalistische constructie combineerde met een verbeterd zitcomfort. Door het comfortabele, verende effect was een dikke stoffering niet nodig en ontstond het gevoel ’op luchtkussentjes’ te zitten.

 

Mart Stam, is geboren in 1899 in Purmerend en was één van de belangrijkste architecten van de moderne tijd en een pionier op het gebied van het moderne meubeldesign. In 1927 leverde hij een opzienbarende architectonische bijdrage aan de ‘Weißenhofsiedlung’ in Stuttgart – als architect en vormgever die met stalen buizen experimenteerde. In de jaren 1928 en 1929 was hij werkzaam als architect in Frankfurt am Main en als gastdocent aan het ‘Bauhaus’ in Dessau en hield daar colleges over elementaire bouwkunde en stedenbouw. Van 1930 tot 1934 werkte Mart
Stam in Rusland en andere landen; daarna was bij tot 1948 als architect in Amsterdam actief. In het jaar 1939 nam hij de leiding over van dekunstnijverheidsschool in Amsterdam. In 1950 werd hij directeur van de hogeschool voor toegepaste kunst (Hochschule für angewandte Kunst) in Berlijn-Weißensee. In 1953 keerde hij terug naar Amsterdam. In 1977verhuisde hij naar Zwitserland, waar bij op 23 februari 1986 in Goldach overleed.

S 43 van Thonet: Met of zonder armleuningen. Frame van verchroomde stalen buizen of gelakt in verschillende kleuren (niet stapelbaar). Zitting en rugleuning van voorgevormd multiplex in gebeitst of afgelakt beuken of met structuurlak in 11 verschillende kleuren. Ook leverbaar met lederen of stoffen bekleding.De Freischwingers van serie S 43 met een zitting en rugleuningin TP 29 zwart (beits) of in RAL 7021 (afgelakt of met structuurlak) zijn standaard voorzien van zwarte klinknagels in de zitting en rugleuning. Alle andere kleuren worden geleverd met zilverkleurige klinknagels.